(6 personer)
1,4 kg Äpplen
200 gr Sötmandel
150 gr Mandelmassa
250 gr Äkta smör
½ dl Strösocker
Ströbröd
Gör så här:
Skålla sötmandeln, ta bort skalet och grovhacka
Skala äpplena, kärna ur och skiva
Smörj en 2 liters form med smör och strö den med ströbröd i botten och på kanter
Bred ut ett lager med ca hälften av de skivade äpplena
Strö över den grovhackade sötmandeln
Riv mandelmassan över formen och fördela den
Strö över strösockret
Bred ut ett lager med resten av de skivade äpplena
Strö över ströbröd
Lägg på resten av smöret i klickar
Grädda i ugn 200 grader, ca 40 min
Prova ibland med sticka, klar när äpplena känns mjuka
Servera den ljummen med kall vaniljsås
Muuummms!!