Kenneths Favoritsill

1 kg Strömmingsfilé

Saltlag:

7 dl Vatten

¾ dl Salt 

1 ¼ dl Ättikssprit (12%)

Kryddor:

2-3 Apelsiner, skivade med skal

5 dl Strösocker

2 Lökar, grovt hackade 

2 Rödlökar, grovt hackade 

40 Vitpepparkorn, krossade 

40 Kryddpepparkorn, krossade 

20 Nejlikor

2 knippor Dill, hackad 

1 msk Citronpeppar

2 Lagerblad

Inläggningslag:

1 tsk Salt

1 dl Ättikssprit (12%)

Gör så här:

  1. Skölj filéerna och dra av skinnet

  2. Blanda ingredienserna till saltlagen i en kastrull och koka snabbt upp den

  3. Låt lagen kallna

  4. Häll lagen över strömmingsfiléerna, se till att de ligger helt nere i lagen

  5. Täck och ställ i kylskåpet minst 12 timmar

  6. Ta upp strömmingsfiléerna ur lagen och låt dem rinna av

  7. Blanda ihop inläggningslagen

  8. Varva strömmingsfiléer, kryddor och inläggningslag i en kruka eller burk (rymd ca 3 liter)

  9. Ställ inläggningen kallt i ca 2 dygn,
    vänd burken upp och ner några gånger för att blanda runt lagen

  10. Servera och njut av denna underbara sillinläggning