1 kg Strömmingsfilé
Saltlag:
7 dl Vatten
¾ dl Salt
1 ¼ dl Ättikssprit (12%)
Kryddor:
2-3 Apelsiner, skivade med skal
5 dl Strösocker
2 Lökar, grovt hackade
2 Rödlökar, grovt hackade
40 Vitpepparkorn, krossade
40 Kryddpepparkorn, krossade
20 Nejlikor
2 knippor Dill, hackad
1 msk Citronpeppar
2 Lagerblad
Inläggningslag:
1 tsk Salt
1 dl Ättikssprit (12%)
Gör så här:
Skölj filéerna och dra av skinnet
Blanda ingredienserna till saltlagen i en kastrull och koka snabbt upp den
Låt lagen kallna
Häll lagen över strömmingsfiléerna, se till att de ligger helt nere i lagen
Täck och ställ i kylskåpet minst 12 timmar
Ta upp strömmingsfiléerna ur lagen och låt dem rinna av
Blanda ihop inläggningslagen
Varva strömmingsfiléer, kryddor och inläggningslag i en kruka eller burk (rymd ca 3 liter)
Ställ inläggningen kallt i ca 2 dygn,
vänd burken upp och ner några gånger för att blanda runt lagen
Servera och njut av denna underbara sillinläggning